İçişleri Bakanı i.Naim ŞAHİN;
“Anadolu şehirlerimize geri dönüş başlamıştır.
Kastamonu Valiliği öncülüğünde bu yıl ilki gerçekleştirilen Kastamonu Ahşap Fuarı açılışı, 08.09.2011 tarihinde İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN tarafından gerçekleştirildi.
Kastamonu Barutçuoğlu AVM alanında standlar halinde yaklaşık 50 firmanın ürünlerinin yer alarak sergilendiği Kastamonu Ahşap Fuarı 08-11 Eylül 2011 tarihleri arasında 4 gün süreyle açık kalacak.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ konuşmasında; “Bugün Kastamonu için önemli bir başlangıç olmasını umduğumuz Kastamonu Ahşap Fuarının açılışında beraberiz. Lütuf edip katıldığınız için şeref verdiğiniz için teşekkür ediyor, sevgiler saygılar sunuyorum.
Sayın Bakanım Kastamonu eskiden çok daha önemli bir yerdi. Ülkemiz ölçeğinde çok daha fonksiyonel bir yerleşim yeriydi. Fakat yıllar içersinde gelişen şartlarda ekonomik gücü olan büyük nüfusunu büyük yerleşimlere kaptırdığı için birçok konuda maalesef geç kalmıştır. Biz Kastamonu’nun kendi dinamikleriyle ayağa kalkması için emek veriyoruz, gayret sarf ediyoruz. Kastamonu’nun temel potansiyeli topraklarının %60’ını oluşturan orman varlığıdır. Yine sanayisinin önemli bir kısmını oluşturan sunta fabrikaları, yine insan unsurunun tarihinden buyana geliştire geldiği ahşap ustalığı ve ahşap işçiliği. Bütün bunları derleyip toparlayarak Kastamonu’nun ahşap potansiyelini, ahşap ağırlığını, ahşap hususundaki ustalığını gün yüzüne çıkarmak amacı ile arkadaşlarınızla görüşmelerimiz sonucunda bir fuar düzenleme kararı aldık ve bu fuarın Kastamonu ekonomisine bir ivme getirmesi, bir başlangıç oluşturması hedefini koyduk. Öncelikle Kastamonu’daki ahşap konusunda üretim yapan işletmelerimizi, girişimcilerimizin ürünlerini önce Kastamonu’ya tanıtalım daha sonra Ülkemize tanıtalım, daha sonra eğer işlerimiz umduğumuz gibi giderse dünya’ya açılalım ve Kastamonu’nun adını ahşapla duyuralım istedik.
Ciddi bir varlığımız, ciddi bir potansiyelimiz var. Özellikle eski Valilerimizden Enis YETER beyin başlattığı bir ahşap atölyemiz vardı. O ahşap atölyemizin ürünlerinin özel işletmelerde işlendiğini biliyorduk. Ama bütün bunların bilinir olması, gün yüzüne çıkması, duyulması ve Kastamonu’nun adının ahşapla anılması için arkadaşlarımızla el ele verdik, arkadaşlarımız başta oda başkanımız, el sanatları merkezimizin müdürü ve ustaları, hocaları çok emek verdiler çok güzel çalıştılar.
Vilayetin dört bir yanında kaşıktan kayığa kadar, mobilyadan suntaya kadar, kapıdan mutfak mobilyasına kadar neyimiz varsa buraya toplamayı başardık. Ben bu fuarın bu aşamaya gelmesinde katkı sağlayan, emek veren bütün işletme sahiplerine teşekkür ediyorum ve yolunuzun açık olmasını diliyorum, sizlerin uğurlu ellerinizle açacağınız Kastamonu ekonomi tarihinde önemli bir başlangıç olması dileğiyle tekrar hepinize hoş geldiniz diyorum sevgi ve saygılar sunuyorum” dedi.
İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN ise konuşmasında;
“Kastamonu’muzun güzel insanları bu önemli ve özel günde hepinizi aranızla olmaktan duyduğum sevinç ve memnuniyeti ifade ederek sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Kastamonu’ya yıllar sonra bugünkü program vesilesi ile gelmiş olmaktan hakikaten ciddi ölçüde sevinç duyan bir kardeşiniz hemşeriniz olarak aranızdayım aynı zamanda hükümetimizin üyesi İçişleri Bakanı olarak aranızdayım.
İlk gelişim 1982 yılının Mayıs Ayıydı aradan 29 yıl geçmiş ve 29 yıl sonra yine Kastamonu da ve yine birlikteyiz. O gün olan bugün olmayan çok kıymetli dostlar o ilin güzel insanları maalesef yoklar ama o günden bugüne halen hayatta olan ve görmekten büyük mutluluk duyduğum çok sevgili Kastamonu merkezden, Devrekâni’den Seydiler’den arkadaşlarımız dostlarımız var. Bizim bu buluşmamıza vesile olan Kastamonu Valiliğimizin düzenlediği bu mekânda bu alanda ki Ahşap Fuarı organizasyonu var öncelikle Kastamonu Valimize ve onunla birlikte çalışan arkadaşlarımıza bu etkinlikten dolayı Kastamonu’muzun yeni döneminin inşasında gösterdikleri bu atılım ve çabadan dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Gelinen noktada da geldiğimiz noktada düşünce birliği, fikir birliğine doğru geldik ve insan için asıl olan doğal hayattır, doğasına uygun olan hayatı yaşamasıdır tabiattır ve tabiata dönüş başladı. İnsanımız hızla ve büyük bir ekseriyetle modern hayata ve modern şehirlere doğru giderken diğer Anadolu şehirlerimizin insanı gibi tekrar doğasına dönmek için geri dönüşü başlattı.
Ama geri dönüş ileriye gidiş kadar hızlı değilse de inanıyorum ki bu fuar ve benzeri çalışmalarla daha da hızlanacak gidildiği gibi geri gelinecek ve belki de Kastamonu’nun Anadolu’nun sosyal dengesi nüfus dengesi yeniden oluşacaktır. Bu bakımdan bugün düzenlenmiş olan ahşap fuarı sıradan bir fuar değil hani ağacı kes, testereyle biç, keserle yont, ona şekil ver böyle basit ifade edilen işlerin sergilendiği bir fuar değildir.
Fuar modern dünyanın insanlara bize oluşturduğu ve bir türlü içinden çıkamadığımız bir yapay dünyadan tekrar bir hayata gerçek hayata doğal hayata çıkışa fırsat veren ve çıkışı işaret eden bir fuardır. Bir çağrı bu bir çıkış bu bir duyuruş bu bir şeyi ifade etme fuarı bu bununda en iyi yeri en doğru adresi ya Bolu olacaktır ya Kastamonu olacaktır ya da Karadeniz’in ormanlarla kaplı bir yeri olacaktır.
Orman ürünlerinin yoğun olduğu bölgeler illerimiz olacaktır ama neden Kastamonu olmasın. Çünkü Kastamonu tarihinde hep kültürün, sanatın, imalatın verimine göre doğal malzemelere bağlı sanayinin öncülüğünü yapmış bir ilimiz. Yöremiz 1935 yılı nüfusu 335 bin olan nüfusun bugün ki nüfusu da 360 bin mertebesinde o halde Kastamonu dünün Türkiye’sinde büyük bir il Türkiye’nin değerleri daha geride iken, daha küçükken, Kastamonu’nun il değerleri çok daha ilerde. Bugün tekrar büyüme konumunda olan, olması gereken, olması için destek vermemiz gereken, ufuk açmamız gereken katkı vermemiz gereken bir güzel ilimiz, dolayısıyla Ahşap fuarı her yerde olabilir ama Kastamonu da olmasının da son derece haklı gerekçeleri var. Gerekçelerin ötesinde beklide mecburiyetleri var, zorunlulukları var.
İşte Valiliğimizin bu çalışması bu çabası o zorunluluğun hissedilişi ,fark edilişin bir sonucu bir neticesi dolayısıyla bugün ki ahşap fuarımız Kastamonu’muzun dününe bakış yapan yarınına da bir yol açan ,yarına bir imkan ortamı hazırlayan bugünün gençliğine farklı bir dünyayı farklı bir anlayışı sunan bir fuar.
Girişten itibaren alanın diğer noktalarına baktığımızda göreceğiz ki hayatımızda kullandığımız pek çok ürünün alternatifi burada doğal olarak var dostça var ben ve bir kısım misafirlerimiz hazırlanmış olan ahşap koltuklarda oturduk hayatı gerçek görmeye ve gerçek anlatmaya elimden geldiğince özen gösteririm.
Oturduğum koltuk ahşap bir koltuk ve kumaş döşemeli bir koltuk son derece rahat son derece ergonomik ve insana dost bir koltuk oturduğumuzdan itibaren yadırganmayan bir özelliği var. Adeta konuşan bir koltuk, hoş geldin diyen, iyi ki geldin diyen bir koltuk benim için. 29 sene önce geldiğim Kastamonu’da bugün gelip ahşap koltukta Kastamonu ‘ya özel özgü bir koltukta oturmuş olmak çok daha anlam taşıyor benim için. Çünkü Kastamonu’ya özel bir koltuğu görmüş oldum ve bu koltukla buluşmuş oldum. Ama bunda da yadırganacak bir şey yok niye yok çünkü Kastamonu’da derlerdi ki bende diyorum; Kastamonu’ya gelip etli ekmek yiyen belki gelemezmiş ama etli ekmek yedikten sonra Nasrullah çeşmesinden su işmişse birisi, eninde sonunda, 9’unda 19’unda, 29’unda mutlaka Kastamonu’ya gelirmiş.
Daha öncesinde su içtiğimiz Kastamonu’muzda yeniden buluşmak hakikaten keyif verici bir şey. Kastamonu insanı geçmişine bağlılığı ve coğrafyasına sahiplenme duygusu itibari ile son derece özellikli illerimizden yörelerimizden birisidir. Kastamonu örnek bir ildir, insanıyla, coğrafyasıyla Kastamonu insanımız ağırlıklı İstanbul olmak üzere büyük ölçüde gurbettedir mecburiyettendir yada daha iyi hayatı yaşama tercihindendir ama yine aynı Kastamonu insanımız tekrar Kastamonu’yu tercih etme ve Kastamonu’ya yeniden dönme yolundadır. Dönerken yolların rahat olması bir teşviktir ve o yollarda artık Karabük’ten, Gerede’den bu tarafa doğru yapılmıştır yapılmaya da devam etmektedir. Kastamonu insanımız yakın tarihte çok daha emniyetli bir şekilde çok hızlı bir şekilde iline dönecektir. Kastamonu insanımız bir yıl içerisinde hızlı bir şekilde havadan iline dönecektir.
Kadı dağında ki hava alanımız devam ediyor inşallah açılacak ve hep birlikte Kastamonu’ya çok sayıda ve daha hızlı bir şekilde geleceğiz. Kastamonu’yu merak eden dostlarımız geldiğinde işte bugün hazırlanan ürünler o günde daha çok olacak bu ürünleri görecekler ve beklide onlara fazla reklama gerek kalmadan, olmadan kendi reklamını yapan bu güzel ürünler, bu sanatkârlarımızın ellerinden çıkan bu dost ürünlerin kendisini göstermesine bağlı olarak alacaklardır ve alınacaktır. Kastamonu’muzun ekonomisinde Kastamonu’muzun kültüründe, sosyal hayatında bu ahşap işçiliğini ve bu ahşaptan imal edilen ürünleri bundan sonra ki tarihte son derece etkin bir yeri olacaktır.
Güzel olan nedir doğaya uygun, tabiata uygun, insan karakterine uygun işi yaparak ekmeğini doğrudan kazanmaktır. İşte Kastamonu’da yapılan bugün budur aynı zamanda saygı değer bir davranıştır bir çalışmadır bu yönde emeği geçen herkesin sanatkârlarımızı saygıyla ve şükranla anıyorum. Onlar var ki bu ürünler var, onlar var ki bugün bu etkinliğimiz var bugün bizler varız.
Ben, Nasrullah camiinde söze bir şekilde değinmişken merhum Mehmet Akif ERSOY’un da kurtuluş mücadelesi yıllarında Kastamonu’muzda bir müddet yaşadığını ve buradan haklımızı o mücadeleye bir aydın insan olarak davet ettiğini ve o davetin sadece Kastamonu insanına değil Bütün Türkiye’de ki herkese köylüye, kentliye, aydına okuyamamış insanımıza yönelik olduğunu da bugün burada ahşap fuarı da olsa bizim için her şeyin önemlisi her şeyin teminatından bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün o kıymetli tavrını ve çıkışını anmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Ve bu mücadelede kışın canını veren, donan şehit olan Şerife Bacı dâhil bütün Kastamonulu şehitlerimizi de burada anmak istiyorum. Ve herkese Kastamonu’muzun güzel insanlarına saygılarımı, bağlılıklarımı, hasret duygularımı ifade ediyorum. Kastamonu’muzun yarını bugünden daha şen ve daha sevimli olacak, daha aranır bir Kastamonu, gelinir bir Kastamonu’yu inşallah hep birlikte yaşayacağız diyorum tekrar ahşap fuarımızın hayırlı olması dileğiyle hepinize en derin sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum hayırlı olsun” dedi.
Konuşmaların ardından Ahşap Fuarı'nın açılışı kurdele kesilmesiyle yapıldı. Açılış sonrası tüm stantları gezen Bakan Şahin, yetkililerden bilgi aldı.