İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan, iki yıllık görev dönemini değerlendirdi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği görevinde iki yılını dolduran T. Zafer Karahasan’la bir söyleşi yaptık, bu iki yıllık görev süresi içerisinde gerçekleştirdiklerini, devam eden işlerini ve geleceği konuştuk.
Karahasan, “Ben bu memleketin çocuğuyum, bundan sonraki ömrümü de bu memlekette geçireceğim. Yaptığımız her yatırım aslında bu şehrin geleceğini inşa eden bir tuğladır” diyen bir Genel Sekreter portresi çizdi, yaptığımız iş “Memleket Sevdası” dedi.
TURGUT YILMAZ
- Sayın Genel Sekreter göreve gelmeniz üzerinden iki yıl geçti. Bu iki yılın kısa bir muhasebesini yapacak olursanız önümüze nasıl bir tablo çıkar?
- Bilindiği gibi 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu 2005 yılında yürürlüğe girdi, Köy Hizmetleri lağvedildi; İl Özel İdaresi adı altında Valiliğe bağlı yeni özerk bir kimliği olan kurum oluşturuldu.
Bu yasa sayesinde il genelinde eski Köy Hizmetleri’nin görev alanında olan tüm işleri yapan kuruluşumuz ayrıca yine Özel İdarenin daha önce yaptığı işler de dâhil yedi tane paydaş kuruluş dediğimiz kurumların yaptığı işleri de üstlenmiş oldu.
Bu görevde yaptığımız ilk iş yavaş işleyen sisteme hareket getirmek oldu. Daha dinamik, daha üretken ve verimli bir yapının temelini atmakla işe başladık.
Göreve gelmemizin üstünden çok değil 25 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen şunu söylemek isterim ki oldukça fazla bir işi tamamladık, eskiden kalan birçok konuyu çözümledik ve gelecek için çok önemli projelere imzamızı attık,yani kısaca az zamanda çok iş yaptık.
- Görevde bulunduğunuz bu 25 ay süresince tamamlanan projelerinizden bahsedebilir misiniz, neler yapıldı bu iki yıllık süre içerisinde?
- Bu saydıklarımız sadece bizim dönemimizde ihalesi yapılıp tamamlanmış işlerdir.15 ay gibi kısa bir sürede hizmete açılmıştır.
İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası, Polis Meslek Yüksekokulu. Hasan Doğan Spor Tesisleri. Milli Piyango Endüstri Meslek Lisesi. Vilayetler Hizmet Birliği Orta Öğretim Öğrenci Yurdu. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi MOBESE, Kuzeykent İlk Öğretim Okulu, İsfendiyarbey İlk Öğretim Okulu, Esentepe (Reşit Çubukçuoğlu) İÖO, Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi Yoğun Bakım ünitesi ve jeneratörü, Daday Redif Kışlası Restorasyonu, İnebolu Müftülük Binası Restorasyonu, Taşköprü Delibeyoğlu Konağı Restorasyonu, Doğa Kültür Köyü Oteli, Bozkurt Anaokulu.
Bunlar tamamlanan yatırımlarımız.
Yatırımlarımızın hepsinde mühendisliğin temel ilkesi olan 3E yi uyguluyoruz. Yani emniyet,ekonomiklik ve estetiklik.
1. E Emniyet, yatırımlarımızda birinci kriterimiz sağlam ve projenin gerektiği emniyeti sağlamasıdır bunun için deprem yönetmeliğine uygun olarak, denetim ve kontrol mekanizmasını en iyi ve etkin şekilde kullanıyoruz.
2. E. Ekonomiklik. Kaliteden ve emniyetten ödün vermeden mümkün olan en az harcamayla en fazla işi yapabilmektir.
3. E Estetik, Kamu binalarının estetik olmayan algısını değiştirmek için, kent dokusuna uygun binalar yapmak için özel bir gayret sarf etmekteyiz. Bunun bir örneği İsfendiyarbey İ.Ö. Okuludur. Çok beğenilen bu yapının bir örneğini de Kuzeykent İÖO uygulanmıştır.
Yaptığımız ama pek fazla gündeme gelmeyen önemli bir konu da Kastamonu’da en geniş ve dağınık bir yerleşim birimlerine sahip olmasına rağmen tüm birimleriyle doğal gaza geçen tek kuruluş olmamızdır.
Yakıttan önemli ölçüde yaptığımız tasarrufun yanı sıra hava kirliliği ve çevre temizliği konusunda Kastamonu’ya da çok çok önemli katkıda bulunduğumuza inanıyorum.
İdari binamız, alt yapı elektrik sistemimiz tamamen yenilenmiştir. Özel İdare Binası içinde elektrik kablosu göremezsiniz, ana giriş kapımız yol güvenliğini sağlayacak şekilde yenilenmiştir. Çevre duvarları ve yenilenen ışık sistemiyle, otogara dönüş ve çıkış yapılan şehrin bu önemli kavşağındaki çarpıklık ve kirlilik ortadan kalkmıştır.
…
Havaalanı artık gündemimizden düşmesi lazım.
…
—Ya Havaalanı?
—Havaalanı için ayrı bir sayfa açmak gerekecek. Havaalanı bizim prestij ve onur projemiz olmuştur. Bir il eğerki birinci sınıf iller arasında yer almak istiyorsa bunun birinci kriteri iyi ve işleyen bir Havaalanına sahip olmasından geçer.
Yurt içi ve yurtdışı birçok havaalanını görmüş biri olarak, yaptığımız bu tesisin gerçek anlamda ve Kastamonu’ya yakışan, yaraşan bir tesis olacağını gururla söyleyebilirim.
Bunun için önceki ve şimdiki tüm siyasilerimiz, yöneticilerimiz Sivil Toplum Kuruluşlarımız bir araya gelmiş, örnek bir çaba sarf ederek tesisimizin bu günkü haline gelmesinde katkıda bulunmuşlardır.
Başbakanımız başta olmak üzere Ulaştırma Bakanımıza, Milletvekillerimize sizlerin aracılığı ile şükranlarımı sunmak isterim.
Havaalanında gece gündüz demeden fedakârca çalışan işçilerimize, teknik elemanlarımıza yöneticilerimize de buradan teşekkürlerimi bildirmek isterim.
Şimdi gelinen nokta nedir derseniz, böylesi bir tesisi birlikte inşa etmenin haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz derim.
Havaalanında tüm ihaleler bitmiştir. Artık geriye tek bir şey kalıyor, hava şartları ve zaman. İki hususun dengeli gitmesi halinde 2012 yılında tüm inşaat çalışmaları tamamlanacaktır.
İşletmesini DHMİ yapacağı için bu konuda karar bize değil onlara ait olacaktır.
Kısaca Kastamonu Havaalanı gündemimizden düşmesi lazım, şu anda tüm ihaleleri yapılmış inşaatı büyük bir hızla ilerleyen bir projemizdir.
- Biten projelerinizden özellikle de havaalanından bahsettiniz peki kent adına neler yapıyorsunuz diye bir soru sorulacak olursa kurumunuzun planladığı, yaptığı işlerden de biraz bahsedebilir misiniz?
- Kastamonu için kent kültürü için yaptığımız önemli projelerden biri Kastamonu Kalesi ile Hükümet Konağı Restorasyonu ve bunun yanında yine çok önemli olan Şeyh Şaban-ı Veli Sokak sağlıklaştırma projemiz var.
Cumhuriyet Meydanında bulunan Saray Hamamının projesi yapılmış ve Kuzkaya sunulmuştur.(Kuzka projesi kabul edilmiştir.)
Saray Hamamı projesi bittiği anda, önümüzdeki yıl içerisinde bambaşka bir Cumhuriyet Meydanı göreceğimizi söyleyebilirim.
Meydanlar bir ilin prestijidir. Kastamonu Cumhuriyet Meydanını çok daha güzel bir hale getirme adına projeler üretmeye çalışmaktayız.
- Kastamonu için yeni projeler var mı bilindiği gibi son zamanlarda Ilgaz Yurdum Tepe İle ilgili çok fazla haberler yer almakta. Bir de sizden dinleyebilir miyiz?
- Sayın Valimiz geldiği günden bu yana Kastamonu’yu karış karış gezerek ilin öncelikleri ve hassasiyetlerini yerinde tespit etmiştir. Valimizin turizm konusunda olmazsa olmazlarından ortaya koyduğu proje ise Ilgaz kayak tesislerinin geliştirilmesi olmuştur. Bilindiği gibi tam bir Kastamonu sevdalısı olarak gördüğümüz sayın valimizin bu güne kadar da en fazla önem verdiği konuların başında turizm gelmektedir. Turizm denilince de birinci öncelik Ilgaz Kayak tesislerinin geliştirilmesi olmuştur.
Yapılan incelemeler sonucunda, mevcut tesisler ve dağın bulunduğu alanda artık pist geliştirilmesi yapılacak yer olmadığı Yeni bir tepeye atlamak gerektiği tespit edilmiştir.
Bu konuda tek alternatif olarak Yurdum tepe görülmüştür. Yapılan tespitlerde yurdum Tepe’de kar daha uzun zaman kalmakta, kar kalınlığı daha yüksek olmaktadır. Kuzeyde olması da başlı başına bir avantajdır.
Sayın Valimiz burayı benim bildiğim kadarıyla 3 kez karış karış gezmiş yürümüştür. Valimizin talimatı üzerine dağın hâlihazır haritası için ihaleye çıktık. Üç aylık süreyi bile çok bulan şirkete 1,5 ay içerisinde bitirmesini söylediğimiz zaman imkânsızı istiyorsunuz denilmiştir.
Şirket yaptığımız görüşmeler neticesinde teknik elemanlarının sayısını artırmış bu çalışanlarda gün doğumundan batımına kadar çalışarak zamanından önce bu projeyi tamamlamıştır.
Bu çok zor bir şey, hâlihazır harita demek dağın neresinde ne var işaretlenmesi ölçülmesi, kodlarının alınması demek.
Harita hazırlandıktan sonra maketini hazırlattık.
Bahar ayına kadar Yurdum Tepenin tüm projeleri tamamlanacak ve karın erimesiyle birlikte Havaalanındaki hummalı çalışma bu sefer Yurdum Tepe’de başlayacaktır.
Havaalanı ekibinin bir kısmını yurdum tepeye kaydıracağız.
- Peki, Türkiye’de kartalkaya var, Uludağ var... Bizim bu yeni yapacağımız tesisin buralardan bir farkı olacak mı ya da bunların arasındaki yeri ne olacaktır.
- Bu konu aslında benim uzmanlık alanımın dışında, ancak okuduğumuz raporlar ve Ankara’dan gelen heyetle yapmış olduğumuz görüşmede bize söylenenlere göre yeni alanda 2 tane pist kayak etabı oluşturulacak, tüm bunları üst üste koyduğumuz zaman toplam kayma alanı 3,2 km ile 4 km arasında olacaktır.
Yurdum tepenin birinci etabı 2800 kodundan 2300 metreye kadar olan yaklaşık 2500 metredir. İkinci etabı 2000 ile 1500 metreye kadar olan mesafededir ki tüm bu etap boyunca profesyonel bir kayakçı kesintisiz minimum 3000 metre kayabilecektir.
Uzmanlar bu pistin dünya standartlarında iyi bir pist olacağı ve her türlü yarışmanın yapılacağını belirttiler.
Bu kadar uzun pistin kuzeye bakması ayrıca büyük bir avantajdır.
Birinci aktarma istasyonunun 1800 metrede olması da kar kalınlığının yüksek olması ve mevsimin uzun olmasını sağlayan önemli bir etkendir.
Tüm bunları alt alta sıraladığımız zaman benim değil uzmanların söylediğini ifade edeyim,
Burası Uludağ’dan altta bir yer olmayacak, Kartalkaya’dan üstün bir yer olacaktır.
Ankara’ya yakınlığı, havaalanının açılmasıyla da İstanbul bağlantısının olması duble yollar hepsi burası için artı bir avantaj oluşturmuştur.
Yurdum tepe Kastamonu turizmine çok büyük katkılar sağlayacaktır.
Havaalanından sonraki en büyük projemiz Yurdum Tepe projesidir.
- Sizce Kastamonu’nun marka şehir statüsü kazanma potansiyeli var mıdır?
Genel Sekreter olarak değil Kastamonu’da yaşayan, Kastamonulu Zafer Kanahasan olarak ne diyeceksiniz?
-Kastamonu marka şehir olma potansiyeli çok yüksek olmasına rağmen bu potansiyellerinin bir kısmını kullanamamış, büyük bir kısmını da heba etmiş bir şehir.
Bunu söylerken şunun özellikle bilinmesini istiyorum, kimseyi eleştirmek için kimseyi zor durumda bırakmak için söylemiyorum. Sadece sevdalı iyi bir Kastamonulu olarak daha iyi ve güzel nasıl yakalanabilir konusunda özellikle düşünen biri olarak düşüncelerimi dile getirmek isterim.
Dünyanın birçok şehrini özellikle de marka şehir olarak bilinen yerlerini gezmiş biri olarak bir tespitte bulunmak istiyorum.
Kastamonu’nun potansiyellerinin büyük olması, bu potansiyellerinin birçoğunun da hiç kullanılmamış olması onun en büyük avantajıdır diye düşünüyorum.
Ben Kastamonu için devamlı kafa yoran düşünen, bu konuda dertli biriyim.
Benim gönlümdeki Kastamonu için yaptığım tanımlama ve uygulama şu şekilde.
Kastamonu Beşdeğirmenlerin düzlüğünden başlayan ve birinci Oyrak’ta biten bir şehir olacak.
Bu Kastamonu’yu 4 etaba böleceğiz,
1.Etap DOĞA KENTİ KASTAMONU, beşdeğirmenlerde başlayıp olukbaşında biten bölge, Doğa Kültür Köyü, Kadı dağı spor ve kamp alanları golf sahaları vs.
2.Etap ESKİ KASTAMONU olukbaşında başlayıp Kışla parkına kadar olan bölge, eski yapıların korunduğu yenilerinde şehrin dokusuna uygun hale getirildiği alan
3.Etap YENİ KASTAMONU Kışla parkından başlayıp Kırcalar mevkiine kadar olan bölge konut alanlarının bölgesi. Gökdelenlerin, banliyölerin, toplu konutların bulunduğu bölge.
4.Etap SANAYİ KENTİ KASTAMONU Kırcalar mevkiinden birinci Oyrak arasındaki alan sanayi ve fabrikalara ayrılacak. Yeni ve eski sanayi yerlerinin alanı ise plaza ve showroom’ların bulunduğu bölge.
Organize sanayi demişken bir konuyu hatırlatmak isterim, Organize Sanayi kapısından Kastamonu yönüne doğru olan yolun iki yanını 500 metre derinliğinde ve 2 km uzunluğunda imar planları yapılmış ve onaylanmıştır.
Marka şehir konusunda son olarak şunu söylemek isterim temel alt yapısını tamamlamış bir Kastamonu 2023 yılına marka bir şehir olarak girmemesi için hiçbir engeli kalmayacaktır.
Çok iyi bir havaalanı olan, limanı duble yollarıyla, kuzeyi güneye bağlayan otoyollarıyla, yaz kış turizm alanlarıyla, iki tane milli parkıyla bir şehir değil eyalettir.
- Bunlar dışında Kastamonu için mesajlarınız olacak mı?
-Hem Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak, hem de Zafer Karahasan olarak şunu söyleyebilirim “Ben bu memlekete sevdalıyım.”
Ömrüm oldukça da bu şehirde yaşayacağım.
Geleceğin Kastamonu’su inşa edilirken bu görevde bulunmanın ve elimizden gelenin en iyisini yapabilmenin çabası içindeyim.
Sizlere de bu konuyu dile getirmeme vesile olduğunuz için teşekkür etmek isterim.
Kastamonu Gazetesi