Ana Sayfa   
Haberler
``Gecem gündüzüm Kastamonu`` diyen Karahasan; Geleceği planlıyoruz...
10.02.2012
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan ortaya koydukları projeler ile Kastamonu’nun gelecek 50-100 yılını planlamaya çalıştıklarını, bunun için yoğun çaba harcadıklarını kaydetti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan ortaya koydukları projeler ile Kastamonu’nun gelecek 50-100 yılını planlamaya çalıştıklarını, bunun için yoğun çaba harcadıklarını kaydetti.

Uzunyazı Havaalanı’nın kendi ölçeğinde fiziki şart, mania, yatırım kriterleri açısından Türkiye’nin en iyi havaalanlarından bir olacağını kaydeden Karahasan; havaalanının bitişinin İl Özel İdaresi’nden çok DHMİ’nin inisiyatifinde olduğunu belirtti ve 2013 başında mutlaka açılacağını belirtti.

Karahasan, Organize Sanayi Bölgesi’nin girişinden Kastamonu istikameti yönüne doğru olan 2 kilometre uzunluğunda ve yolun her iki yönünde de olmak üzere 500 metre genişliğindeki bir alanın 1/5000 halihazır planını yaptıklarını ve bu alanı şehir dışına çıkarılmak istenen eski sanayi çarşıları için yeni sanayi çarşısı olarak ayırdıklarını söyledi

  

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan, Kamu İhale Kurumu’nun Uzunyazı Havaalanı Üstyapı Bina ihalesi sonucuna itirazda bulunan iki firmanın itirazlarını ret etmesi üzerine düzenlediği basın toplantısında, kendisinin KİK sürecinin en başından beri bu yönde bir karar çıkacağına inandığını söyledi. KİK’ten önce her firmanın İl Özel İdaresi bünyesinde itirazda bulunduklarını hatırlatan Karahasan, KİK’in itirazlara verdiği ret kararının tamamen İl Özel İdaresi’nin verdiği kararla örtüştüğünü, bunun da İl Özel İdaresi’nin sağlıklı çalıştığının bir kanıtı olduğunu söyledi.

Dün sabah İl Özel İdaresi Sosyal Tesisleri’nde basın mensupları ile biraya gelen Karahasan, Uzunyazı Havaalanı’nın ihale süreci yanı sıra gündemle ve yürütmekte oldukları projeler ile ilgili geniş değerlendirmelerde bulundu.
Nüfus olarak küçük olsa da coğrafya olarak büyük bir ilde görev yaptıklarını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan, görev kapsamı içinde yer alan arazi büyüklüğü açısından Kastamonu’nun Türkiye’nin beşinci ili olduğunu söyledi. Kendilerine etüt çalışması anlamında fazla bir birikimin devrolmadığını, bu nedenle ilin sahip olduğu potansiyellerle ilgili olarak önce etüt, ardından proje ve sonrasında da ödenek çalışmasını yaptıklarını ve bunun da zaman aldığını söyleyen Karahasan; çalışmalarını büyük bir sevda ile sürdürdüklerini kaydetti.

Vilayetin 2008 yılında 1/ 100.000 ölçeğinde imar planının çıkarıldığını, bu planda yetkililerin Kastamonu’yu göç veren bir il olarak değerlendirerek gelişme trendi içinde olmadığını kaydettiklerini söyleyen Karahasan, buna o gün için kimsenin müdahale etmediğini belirtti. Böylesi bir planın ve görüşün 10 yıl süre ile geçerli olacağını ve taşıdığı dezavantajlar nedeniyle ilin önünü tıkadığını söyleyen Karahasan; kendilerinin bu planı yenilemek ve değiştirmek için harekete geçtiklerini sözlerine ekledi.

Yeni sanayi çarşısı alanı

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan, Organize Sanayi Bölgesi’nin girişinden Kastamonu istikameti yönüne doğru olan 2 kilometre uzunluğunda ve yolun her iki yönünde de olmak üzere 500 metre genişliğindeki bir alanın 1/5000 halihazır planını yaptıklarını ve bu alanı şehir dışına çıkarılmak istenen eski sanayi çarşıları için yeni sanayi çarşısı olarak ayırdıklarını söyledi. Bu yöndeki çalışmayı Kastamonu Belediye Meclisi’nin görüşüne sunacaklarını belirten Karahasan, Belediye Meclisi’nin görüşü doğrultusunda bu alanın değerlendirileceğini söyledi.

“Kastamonu’yu dört ayrı bölüm halinde düşünüyoruz”

Şehrin geleceğini dört ayrı özellikte olan bölümlerin bütünü olarak düşündüklerini belirten Karahasan, ilk bölümün Beşdeğirmenler ile Oyrak, ikinci bölümün doğa kenti olarak tasarlayacakları Kırık Barajı ile Olukbaşı arasındaki alan olduğunu söyledi. Şehrin üçüncü bölümün tarihi kent olarak düşündükleri Olukbaşı ile Kışla Parkı arasındaki alan olarak niteleyen Karahasan, dördüncü kısmın ise “yeni Kastamonu” olarak düşündükleri Kışla Parkı ile Kırcalar arasındaki alan olarak belirtti. Karahasan Kırcalar’dan sonrasını ise sanayi bölgesi olarak tarif etti. Doğa Kültür Köyü’nün hemen aşağısında kalan alandan başlamak üzere MİEM’e kadar olan bölümün imara açılması için girişimlerinin sürdüğünü kaydeden Karahasan, Kuzeykent ile OSB arasında kalan alanda da yüksek katlı binaların yapılabileceği bir uygulamaya girmeyi düşündüklerini söyledi.

Karahasan, ifade ettiği bu projenin alt başlıklarını her kesimin kendi yetki ve görev alanı içinde belirlemesi gerektiğini, İl Özel İdaresi’nin bu düzenleme yönünde çalıştığını söyledi. Karahasan, Master plan çerçevesinde Kastamonu’nun gelecek 50-100 yılını planlamaya çalıştıklarını, bunun için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Karahasan düzenlediği basın toplantısında İl Özel İdaresi olarak üzerinde çalıştıkları üç proje hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Karahasan, bu üç projeyi Hz. Pir Sokak Sağlıklılaştırması, Hükümet Konağı restorasyonu, Kastamonu Kalesi restorasyonu olarak açıkladı. Karahasan, Hz. Pir Sokak Sağlıklılaştırması projesinin hazırlandığını, Hükümet Konağı restorasyon projesini Anıtlar Kurulu’na teslim edeceklerini, Kale restorasyon projesinin çiziminin ise bitmek üzere olduğunu söyledi.

Saray Hamamı

Kültür Bakanlığı’nın ödenek yetersizliği nedeniyle yatırım programına almadığı Saray Hamamı’nı Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ile işbirliğine giderek ayağa kaldıracaklarını kaydeden İl Genel Sekreteri Zafer Karahasan; restorasyonun yüzde 50’sini KUZKA’nın, diğer yarısını ise Kültür Bakanlığı’nın karşılayacağını açıkladığı. Karahasan, bakanlığın bu yüzde ellilik kısmı karşılamaması durumunda İl Özel İdaresi olarak kendilerinin bunu karşılayacaklarını, buranın giriş katının kafeterya, alt katının ise genel tuvalet olarak hizmet vereceğini söyledi.


Site İşhanı

İl Genel Sekreteri Karahasan Site İşhanı’nı bu yıl içinde yıkacaklarını söyledi. İşhanının yeni konsepti ile ilgili plan ve projenin bittiğini kaydeden Karahasan, ihalesinin bu yıl içinde yapılacağını, inşaatın ise önümüzdeki yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Site İşhanı yerine yapılacak projede iki bodrum katının otopark, zemin katın showroom, üst katın kamu birimleri için büro, teras katın ise restoran olacağını belirtti. Nüfus Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Yeşil Kart biriminin bu binaya taşınacağını kaydeden Karahasan, bu sayede Hükümet Konağı ve İl Genel Meclisi binasındaki yığılmanın da ortadan kalkacağını kaydetti. Karahasan, Site İşhanı yerine yapılacak binanın tamamen Kastamonu mimarisi motifleri göz önüne alınarak inşa edileceğini sözlerine ekledi.

Pürüzlü projeler

Göreve geldiğinde pürüzlü üç proje ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Karahasan; bu projelerin ilki olan Polis Okulu’nu bitirdiklerini, Emniyet Müdürlüğü projesine müdahale ederek müteahhit firma ile olan sıkıntılı işleyişi çözdüklerini ve bu çabaları sonucu projenin bittiğini kaydetti. Mahalli İdareler Eğitim Merkezi (MİEM) inşaatını ise hukuka götürdüğünü, hukuk sürecinin bitimi ile beraber onu da Kastamonu’ya kazandıracaklarını söyledi. Diğer bir sıkıntılı projenin Doğa Kültür Köyü olduğunu belirten Karahasan, göreve gelir gelmez su, kanalizasyon gibi altyapı işlerine el attıklarını, bakım onarım işlerini hallettiklerini, 50 yataklı otel projesini bitirdiklerini söyledi. Karahasan, Doğa Kültür Köyü’nün Hazine arazisi üzerinde olması nedeniyle kullanımı konusunda ortaya çıkacak bazı pürüzlerin önüne geçmek amacıyla Hazine ile takasa gittiklerini açıkladı. Karahasan, İl Özel İdaresi’ne ait olan Kuzeykent Fen Lisesi’nin olduğu alan ile Doğa Kültür Köyü’nün arazisini Hazine ile takas ettiklerini, bu şekilde Doğa Kültür Köyü’nü tahsis olmaktan çıkarıp İl Özel İdaresi’nin malı haline getirdiklerini söyledi. Karahasan, bu takas neticesinde Doğa Kültür Köyü’nü, beş yıldızlı otel yapacak bir müteşebbisin kullanımına hazır hale getirdiklerini belirtti.

TUREM, DHMİ’ye veriliyor

TUREM’i DHMİ yetkilileri ile incelediklerini kaydeden Karahasan, bu inceleme sonrasında DHMİ yetkililerinin TUREM’in havaalanı açısından direkt bir mania teşkil etmediğini söylediklerini ve binanın yıkılmaktan vazgeçildiğini söyledi. Uzunyazı Havaalanı’nın işletme hakkını 25 yıllığına DHMİ’ye verdiklerini hatırlatan Karahasan, dolayısıyla TUREM binasının da DHMİ’ye tahsis edileceğini söyledi. Karahasan, DHMİ’nin binayı restore ederek eğitim tesise haline getireceğini ve teknik personeline burada eğitim kursları vereceğini; bunun da yine Kastamonu açısından önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Kadıdağı’na 3-4 futbol sahası

İl Genel Sekreteri Zafer Karahasan, Kadıdağı’nda 3-4 futbol sahası yapılması yönündeki görüşlerini de basın toplantısında paylaştı. Bölgenin iklim yapısının futbol kulüplerinin sezon öncesi hazırlık kampları açısından büyük bir avantaja sahip olduğunu söyleyen Karahasan; Kadıdağı’nda Kastamonu Üniversitesi’nin Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devrettiği arazi ile ilgili proje çalışmasının bittiğini, 213 dönümlük alana TUREM, Sosyal Bilimler Lisesi ve futbol sahaları yerleştirmeyi düşündüklerini söyledi.

Yurdumtepe, Davos potansiyelinde

İhalesini 15 Şubat’ta yapacaklarını açıkladığı Yurdumtepe’nin sahip olduğu potansiyeli Davos’a benzeten Karahasan, buraya yapılacak pistin 3040 metre uzunluğunda olacağını, bunun da ülkenin en uzun pistlerinden biri demek olduğunu söyledi. Yurdumtepe pistinin dağın kuzey yamacında olmasının kar tutma açısından büyük bir avantaj olduğunu işaret eden Karahasan, pistin dağın 2280-1810 metre yükseklik aralığında olacağını kaydetti. Yurdumtepe’deki kar yapısını da tahlil ettirdiklerini kaydeden Karahasan, buradaki karın kristal kar olduğunu ve hızlı buzlanma, erime yapmadığını söyledi. Karahasan, Yurdumtepe’ye ulaşmak için Ilgaz’ın çıkışında yer alan Aşağı Tüfekçi güzergahından yol yapacaklarını ve bu yolun 6.5 kilometre uzunluğunda olacağını söyledi. Yol üzerinde yer alacak bir kavşak noktasının da butik oteller yapmak için son derece elverişli olduğunun altını çizen Karahasan, bir hayalini de Yurdumtepe ile Ilgaz kayak merkezlerini kapalı teleferik ile birleştirmek olarak açıkladı. Karahasan bu projenin bedelinin 20 milyon lira civarında olduğunu da sözlerine ekledi. Karahasan, Ilgaz Tüneli’nin Kastamonu yönünde çıkış noktası ile Yurdumtepe’ye yapacakları yolun başlangıç noktasının birleşeceğini söyleyerek; “Hiçbir kayak pisti Ankara’ya bu kadar yakın değil” açıklamasında bulundu.

Havaalanı

İl Genel Sektereteri Zafer Karahasan düzenlediği basın toplantısının son bölümünü ise Uzunyazı Havaalanı’na ayırdı. Önceki gün Kamu İhale Kurumu’nun ihale sonucuna iki firmanın yaptığı itirazları reddettiğini kaydeden Karahasan; kendisinin bu yönde karar çıkacağına zaten inandığını, KİK’in resmi tebligatı göndermesinin ardından hemen ihaleyi kazanan Başak İnşaat ile sözleşme aşamasına geçeceklerini söyledi. KİK’in itiraz kararı ile öncesinde İl Özel İdaresi’nin söz konusu itiraza verdiği kararların birbiri ile örtüştüğüne dikkat çeken Karahasan; bunu İl Özel İdaresi’nin sağlıklı çalışmasının bir kanıtı olarak gösterdi. Başak İnşaat’a sözleşme daveti yapacaklarını, firmanın davetin ardından en geç 10 gün içinde sözleşme imzalamak zorunda olduğunu, imzanın ardından yer teslimi yapacaklarını kaydeden Karahasan; karın erimesinin ardından inşaatların başlayacağını söyledi. Havaalanı’nın üç kurumun koordinasyonunda yürüdüğünü ve yaklaşık 60 milyon lira bütçeli büyük bir proje olduğunu kaydeden Karahasan, sıfırdan bir havaalanı yapıldığını belirtti. Çalışmaların hızlı ve hummalı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Karahasan, Kastamonu İl Özel İdaresi’nin sorumlu olduğu çalışmaları bu yıl sonbaharda bitireceklerini belirtti. DHMİ’nin yaptığı bazı ihalelerin henüz sonuçlanmadığını söyleyen Karahasan, havaalanın bitiminin İl Özel İdaresi’nden öte DHMİ’nin inisiyatifinde olduğunu söyledi. Karahasan tüm inşaat işlerinin bittikten sonra da birçok test yapılacağını ve bu havaalanının bir açılma süreci ile ilgili işlemlerin gerçekleşeceğini söyledi.

DHMİ’nin 25 yıl boyunca Uzunyazı Havaalanı’nı işleteceğini söyleyen Karahasan, bunun Kastamonu’ya yeni bir kurumun daha gelmesi demek olduğunu söyledi. Karahasan, Uzunyazı Havaalanı’nın kendi ölçeğinde hem fiziki, hem mania, hem de yatırım kriterleri açısından Türkiye’nin en iyi havaalanlarından bir olacağını ifade etti. Sadece pistin maliyetinin 15 milyon lira olduğuna dikkat çeken Karahasan, DHMİ Genel Müdürü’nün pist için Türkiye’de beş pistten biri olduğunu söylediğini aktardı. Terminal binasını bitirdiklerinde gören herkesin büyük beğeni ile karşılayacağını kaydeden Karahasan, havaalanının en geç 2013 başında açılacağını yineledi. Karahasan havaalanı ile ilgili sözlerinin sonunda kısa süre önce görüştüğü bir Borajet yetkilisinin kendisine, yolcu potansiyeli olduğu takdirde Uzunyazı Havaalanı’nın aktarma merkezi olarak kullanabileceklerini söylediğini ifade etti.

 
Yatırımcılar hazırlık yapsın

Kastamonu’nun havaalanı, Yurdumtepe kayak tesisleri, futbol turizmi yatırımları ile büyük gelecek vaat ettiğine dikkat çeken Karahasan, işadamlarını ve sermaye sahiplerini şimdiden yatırım yapmaları için uyardı. İlin çok hızlı bir kalkınma sürecine girdiğini söyleyen Karahasan, işadamlarının da bu hızla paralel yatırımlarını hayata geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Son Eklenen 5 Haber Tüm Haberler
Genel Sekreter İGM’de Asfalt Yatırımlarını Anlattı... 12.01.2017  
İşçilerden Genel Sekretere Teşekkür Plaketi... 10.01.2017  
Kastamonu Başbakanımızı Ağırladı... 28.12.2016  
139 Yıllık Bir Hayal “Ilgaz Tüneli” Açıldı... 28.12.2016  
İlçe Değerlendirme Toplantıları Araç İlçesiyle Tamamlandı... 17.12.2016  
Ana Sayfa
Copyright © 2009 Tüm Hakları Saklıdır. www.kastamonuozelidare.gov.tr