Ana Sayfa   
Haberler
Özel İdare’nin kar savaşçıları köy yollarında
14.02.2012
GÜN BİTER, MÜCADELE BİTMEZ

Mazot harcaması katlandı
Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T. Zafer Karahasan, karla mücadele çalışmalarını denetlerken yaptığı açıklamada  “Zor bir coğrafyada çalışıyoruz, buna rağmen çok başarılıyız. Son 10-15 yılın en fazla kar yağışını yaşıyoruz. Bu yıl önemli yaşadığımız bir sıkıntı da yaşamadık. Geçen kış 97 ton, bu kış ise 173 ton mazot kullandık. Biz kardan korkmuyoruz, kar bereket demektir. Kastamonu il sınırları içinde 63 parça iş makinesi ile çalışıyoruz” dedi.

Cengiz MUHZİROĞLU

Ağır kış şartları bu yıl kar mücadelesinin faturasını kabarttı, mesaisini artırdı.
Özel İdare ekipleri, köy yollarında aralıksız bir mücadele sürdürerek kırsal kesimin dışarıyla bağlantısının kesilmemesi için ter döküyor. Onca uğraş sonucu açılan yolların yeni bir kar yağışıyla birlikte yeniden kapanması, kar savaşçılarına yeniden kolları sıvatıyor. Yani gün bitiyor ama mücadele bitmiyor.
Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan, Yol Şube Müdürü Ali Yılmaz ile birlikte kar temizleme çalışmalarını yerinde inceledi ve çalışmalar hakkında inceleme gezisine katılan basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
 
Merkeze bağlı olan Sipahi Köyü grup yolu ve 1500 rakımlı Akkaya Köyü Tekke Mahallesi’ndeki kar mücadelesi çalışmalarını yerinde inceleyen Karahasan yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:

“ SON 15 YILIN EN FAZLA KAR YAĞIŞI”
“Bizim Kastamonu çok ağır bir coğrafya yapısına sahip. Hangi zor şartlarda çalıştığımız da ortada. Bizim bu coğrafyada en önemli çalışmalarımızdan birisi de karla mücadele olmaktadır. Bugün de Sipahi, Tekke mahallesindeki çalışmaları yerinde inceliyoruz.
İl olarak bu sene son 10-15 yılın en fazla kar yağışını almış durumdayız. Kastamonu 13 bin yüz kilometrekare ile alanı büyük illerden bir tanesi durumundadır. Bugün itibariyle 293 köyümüzün yolu kapalı durumda. Ama 24 saate kadar yeni kar yağışı olmaması durumunda da açılmış olacak.”
“KÖYLERİMİZ ARTIK KARA MAHKUM DEĞİL”
“Artık eskisi gibi hiçbir köyümüz günlerce kara mahkûm değil. En fazla üç gün içersinde çok olağanüstü bir durumda olmazsa bütün köy yollarımızı açıyoruz. Olağanüstü durumlarda da hastalık, doğum, ölüm gibi durumlarda da en fazla üç saatte bizim için yolun açılması için yeterli olmaktadır. Dolayısıyla da çok hummalı bir şekilde çalışıyoruz. Ben müdüründen, mühendisinden operatörüne kadar büyük özveri ile çalışan tüm arkadaşlarımıza bir kes dada huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. ”

“KARLA MÜCADELE SÜREKLİLİK GEREKTİRİR”
“Biliyorsunuz hizmet sektörü diğer yapım işleri ya da proje işleri gibi geriye kalıcı işler değildir. Buraya bir ay sonra gelirsek hiç bir şey göremeyiz. Dolayısıyla hizmet süreklilik addeder. Şu içinde bulunduğumuz yolu siz sürekli açık tutmak için çaba sarf etmezseniz, yani yağan karı bekler, donmasını bekler, üzerine tekrar kar yağarsa çalışmanız daha da çok zorlaşır. Daha fazla akaryakıt tüketirsiniz. Daha fazla zaman alır, daha da zor şartlarda çalışmak gerektirir. Hatta da açamayacağımız yollar konumuna gelebilir. Greyderin belirli ekipman yetmeyip dozer gerektiren çalışmalar olabilir. Onun içinde karla mücadele süreklilik gerektiren bir çalışmadır. Biz bu konuda son yıllarda yaptığımız makine yenileştirmesi olsun, operatörlerimizin özverili çalışması olsun çok önemli mesafeler kat ettik. Artık bizim için doğayla mücadele etmek çok zor değil. Bu sürede de bu karın yağması da bizim için test oldu. Şükürler olsun ki bugüne kadar da elzem hiçbir olumsuzluk yaşamadık.”
        
“MAZOT KULLANIMI ARTTI”

“Geçen kış karla mücadele için ilçelerde 82 ton, merkezde de 15 ton olmak üzere toplam 97 ton akaryakıt kullandık. Bu kış ise ilçelerde 153 ve merkezde de 20 olmak üzere toplam 173 ton mazot kullandık. Yakıt harcamamız geçen kışa göre neredeyse iki katına çıktı. Buradan da kışın önceki yıllara göre nasıl geçtiği de mukayese edilebilir. ”

“KARDAN KORKMUYORUZ, KAR BEREKETTİR”

“Biz kardan korkmuyoruz, kar bereket demektir. Kar ne kadar çok yağarsa da aslında o kadar da iyidir. Özellikle karın yeraltı suyu kaynaklarını beslemesi başta olma üzere tüm barajların doluluk oranını yükseltmesi nedeniyle çok önemli katkısı vardır. 2012 yılı su yönünden Kastamonu için hiçbir sıkıntı yaşanmayacak şekilde geçeceğine inanıyoruz. Bu yıl çok bereketli bir yıl geçireceğiz.
2013 yılında DSİ’nin kendi ifadesi ve tespitine göre kuraklık yaşanacağı söyleniyor. İşte bu seneki karı bizim iyi biriktirmemiz, bu bereketi iyi kullanmamızla 2013 yılını rahatlatması açısından özellikle barajlar açısından önemli olacaktır. Tabi ki Allah’tan tek beklentimiz ısınmanın hızlı olmamasını temenni ediyoruz. Eğer bunun arkasından gelecek ısınma hızlı bir şekilde yükseklerde olursa taşkın tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz.  Onun için ısıların makul bir seviyede giderek ısınması bizim kişisel olarak Yüce Allah’tan da beklentimizdir. ”
               
“63 PARÇA İŞ MAKİNESİYLE ÇALIŞIYORUZ”

“ Biz bugün itibariyle Kastamonu il sınırları içersinde 63 parça iş makinesiyle çalışıyoruz. Bunun da dağılımı olarak 38 greyderimiz, 19 tane kar bıçaklı kamyonumuz, 4 rotatifimiz ve 2 tane de lastikli yükleyicimiz var,  toplamda 63 parça iş makinesi ekipmanıyla çalışmaktayız. Coğrafyamız geniş, şu anda da yaklaşık yüz civarında elemanımız aktif olarak görev yapıyor. Cumartesi ve Pazar günleri de çalışmalarımız devam edecek. Eğer kar yağışı devam etmezse bu 293 köy yolu muhtemelen pazartesi gününe kadar yenileri eklenmezse tamamen açılmış olacak. Deminde de dediğim gibi karla mücadele süreklilik gerektiren bir çalışma olduğu için şu anda elzem bir sıkıntımızda yok. Yollar kapansa da bir taraftan açmaya da devam ediyoruz. Gerek ekipman olarak, gerek akaryakıt ve teçhizat olarak şu anda hiçbir sıkıntımız yok. Tüm tedbirleri de almış durumdayız. Şu anda da bir sıkıntımız gözükmüyor. Ancak heyelan ve çığ gibi ön göremediğimiz şeyler çıkarsa sıkıntı yaşayabiliriz. Bunun haricinde bir sıkıntımız yok.
Dün basın mensuplarının yaptığı haberler İl Özel İdaresi çalışanlarına çok büyük bir moral kaynağı oldu. Ben tüm personelim adına hepinize teşekkür ediyorum. Bize moral verdiniz. ”

HAVAALANI KONUSUNDA BİR AÇIKLAMA

“Gerçi bir gazetemiz bunu biraz farklı dile getirmiş, olsun ona da eyvallah, bir şey demiyoruz. Yalnız yine o gazetemizin bir haberini düzeltme ihtiyacı hissediyorum.
Orada havaalanı çalışması ile ilgili şöyle bir atıfta bulunulmuş. Denilmiş ki, 2010 yılında şantiye açılırken İl Özel İdaresi Genel Sekreteri tarafından Mayıs 2011 de uçuşlara açılacağı ifade edildiği halde 2012 yılına sarkıtıldı. Bu söz yerine getirilmedi gibi bir yaklaşımda bulunulmuş. Bu şöyle yanlıştır: 2010 yılında biz havaalanını mevcut iptidai şartlarıyla açmak üzere biz o şantiyeyi kurduk. Yani mevcut pist asfalt kaplanacak, belki eski terminal binası kullanılacak ve portatif kule ile çok iptidai şartlarda sadece Borajet’in bu otobüs
uçak dediğimiz küçük uçakların inebileceği ucu ne zamana kadar gideceği belli olmayan bir havaalanı konsepti vardı. Sayın Valimizin, sayın siyasetçilerimizin, sayın Başbakanımız başta olmak üzere Sayın Ulaştırma Bakanımızın büyük katkıları himayeleriyle ve bizim büyük çabalarımızla bu DPT yatırım programına girdi ve sıfırdan sertifikalı bir havaalanı şekline dönüştü. Yani proje ad değiştirdi. Proje C grubu sertifikalı devlet hava meydanları işletmesinin işleteceği bir havaalanı konseptine döndü. Dolayısıyla yeniden yapılıyor. Yani burada verilmiş bir sözün tutulmaması değil tam tersine devletin en başındaki Başbakanımızdan en altta çalışan işçimize kadar teşekkür edilmesi gerekilen bir hususa getirildi. Dolayısıyla bu düzeltilmenin yapılması lazım. Benim elimde olsa ben yarın açmak isterim ama Kastamonu Havaalanı uçuşlara en kısa sürede bir daha kapanmamak üzere açılacaktır. Bu 2012’nin sonu olur 2013’ün başı olur böyle büyük projelerde üç beş ayın hiçbir önemi yoktur. Önemli olan projenin ağırlığı önemi ve devam edebilmesidir. Biz de şükürler olsun projeyi o noktaya getirdik. Bu düzeltilmenin yapılmasında ve bunun böyle bilinmesinde fayda vardır.”

“DOĞADA MÜCADELE KOLAY DEĞİL”
Doğada mücadele etmek kolay değildir. Şükürler olsun birkaç kazamız var ama personel yönünden can kaybımız yok. Her çalışanın sıkıntısı derdi bizim derdimizdir. Kişisel bir sıkıntımız yok iki küçük kazamız var. Bunda sonra daha sık bir araya geleceğiz.”

Akkaya Köyü Tekke Mahallesinde yaşayan Ahmet Yıldız da, incelemeleri sırasında kendisine eşlik ettiği Karahasan’ın bu açıklamalarının ardından söz alıp,  “Köyümüz olarak İl Özel İdaresi kar temizleme ve diğer çalışmalarından memnunuz. Her zaman bizlerin yollarını açıyor, köyümüze her türlü hizmetleri yapıyorlar. Onlara teşekkür ediyoruz. dedi.

Son Eklenen 5 Haber Tüm Haberler
Genel Sekreter İGM’de Asfalt Yatırımlarını Anlattı... 12.01.2017  
İşçilerden Genel Sekretere Teşekkür Plaketi... 10.01.2017  
Kastamonu Başbakanımızı Ağırladı... 28.12.2016  
139 Yıllık Bir Hayal “Ilgaz Tüneli” Açıldı... 28.12.2016  
İlçe Değerlendirme Toplantıları Araç İlçesiyle Tamamlandı... 17.12.2016  
Ana Sayfa
Copyright © 2009 Tüm Hakları Saklıdır. www.kastamonuozelidare.gov.tr