Ana Sayfa   
Haberler
Genel Sekreterimiz T.Zafer Karahasan, İl Özel İdaresi Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezinde Mantar Tanıtımına Katıldı
20.09.2013

İl Özel İdaresi Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan ‘Kayın Mantarı’ tanıtım kokteyline Vali Erdoğan Bektaş, Vali Yardımcısı Atilla Kantay, İl Emniyet Müdürü Sami Uslu, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Ali Çardakçı, milletvekilleri, Genel Sekreterimiz T.Zafer KARAHASAN’ın yanı sıra işletme sahipleri ve üreticilerle birlikte birçok davetli katıldı.

Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen tanıtım programında konuşan  Vali Erdoğan Bektaş, Kastamonu, mantar potansiyeli açısından zengin bir il. Organize sanayi bölgesi ve Ağlı’da kurulacak mantar işleme fabrikaları sayesinde mantarın işleme ve pazarlama konusundaki engelleri ortadan kalkacak gibi gözüküyor. İşletmeler bu işin pazarlama konusuna yardımcı olacaklarını belirttiler, dedi.

Tanıtım kokteylinde konuşan Vali Yardımcısı Atilla Kantay da, kayın mantarının kanlıca mantarıyla rekabet edebilecek düzeyde olduğunu söyledi. Aşılama için en uygun zamanın İlkbahar ve Sonbahar aylarında olduğu kayın mantarının 12 ay bulunabilen ve daha ekonomik, daha güvenli olduğunu belirten Kantay, “Kayın mantarı 9 liradan başlayıp 27 liraya kadar piyasada alıcı bulabiliyor. Ülkemizin değişik şehirlerinde kayın mantarı üretimleri başarıyla sonuçlanmıştır. Biz de Kastamonu’da kayın mantarı üretimi konusunda çalışmayı yaptık. Yaptığımız çalışmaların sonucu olumlu oldu. Bölgemizin iklimi mantar yetiştirmek için son derece uygun. Yapılan çalışmalar da kayın mantarının senede 6 ile 8 kez mahsul verdiğini ispat etti. Kayın mantarı her yaş gurubundan birçok insan tarafından rahatlıkla üretilebilir” diye konuştu.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu Üniversitesi’nin mantar üretiminin artması için bazı araştırmalar yapacağını söyleyerek, “Kayın mantarından ekonomik kazanç elde edilmek isteniyorsa sanayi hamlesinin bir an önce gerçekleştirilmesi gerekiyor. Üretimi sanayiye dönüştüremezseniz yaptığınız çalışmayı öldürmüş olursunuz. İşleme ve pazarlama zinciri tam olarak kurulamazsa piyasayı doydurmuş olursunuz ve ekonomik kazanç sağlayamazsınız. Üretimi arttırdığınız zaman devamlılığını sağlamış olmanız gerekiyor” dedi.

Kastamonu Üniversitesi Mantar Uygulama Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sabri Ünal ise, dar alanda büyük kazançlar sağlanacağını kaydettiğini söyleyerek,
“Mantar zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için kültür mantarcılığına ağırlık verilmelidir. Kastamonu mantar çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir bölgedir. Mantar ekonomisini Kastamonu’ya kazandırmak için çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. İlk başta Mantar Üreticileri Birliği kurulması gerekiyor. Yapılacak bu çalışmalara tüm kurumlar destek vermeli. Eğer kayın mantarını daha iyi tanıtmak ve bu üründen ekonomik kazanç elde etmek istiyorsak bunu bir ‘Kayın Mantarı Festivali’ ile gerçekleştirebiliriz.”

Kayın mantarı üreticisi Mustafa Kanatoğlu, daha önce kayın mantarı yetiştiriciliğini duymadığını ve tavsiye üzerine bu işe başladığını söyledi. İlk ürettikleri mantarları yakınlarına dağıttığını belirten Kanatoğlu, ilk başladığında bu işe pek sıcak bakmadığını ancak zaman geçtikçe alıştığını ve olumlu sonuçlar aldığını ifade etti.
Son Eklenen 5 Haber Tüm Haberler
Genel Sekreter İGM’de Asfalt Yatırımlarını Anlattı... 12.01.2017  
İşçilerden Genel Sekretere Teşekkür Plaketi... 10.01.2017  
Kastamonu Başbakanımızı Ağırladı... 28.12.2016  
139 Yıllık Bir Hayal “Ilgaz Tüneli” Açıldı... 28.12.2016  
İlçe Değerlendirme Toplantıları Araç İlçesiyle Tamamlandı... 17.12.2016  
Ana Sayfa
Copyright © 2009 Tüm Hakları Saklıdır. www.kastamonuozelidare.gov.tr