Kastamonu Havaalanı Basın Bilgilendirme Toplantısı 03.11.2010 tarihinde Valilik Brifing Toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Kastamonu Valisi Mustafa KARA, Genel sekreterimiz T. Zafer KARAHASAN ve kısım müdürlerinin katıldığı toplantıda havaalanının son durumu masaya yatırıldı. Kastamonu Havaalanı bilgilendirme toplantısında konuşan Genel Sekreterimiz; T. Zafer KARAHASAN; “ Sayın Valimizin de çok önem verdiği onun liderliğinde, onun öncülüğünde Kastamonu için hayati önem taşıyan bir projeye 2010 yılı içersinde başlamış bulunmaktayız. Biliyorsunuz bu süreç Sayın Valimizin talimatları ve girişimleriyle, Sayın Milletvekillerimizin katılımlarıyla, Ulaştırma Bakanının talimatlarıyla Ankara da düğmeye basıldı. O günden bugüne hummalı bir çalışma içerisine girdik. Öncelikle bugün ki toplantımızın amacı Sayın Valimin de Belirttiği gibi bugüne kadar gelen süreçte yaşananları basın mensuplarıyla paylaşmak, bundan sonra ki yol haritası konusunda da fikir sahibi yapmaktı. Bu bağlamda ortak çalışma grubuyla Şubat ayında başlayan süreçte ortak bir toplantı tutanağı yapıldı ve bunda bizim ve DHMİ’nin yapacağı işler belirlendi. Biz üzerimize düşen işlerin %60 seviyesinde olan büyük bir kısmını yaptık. Bu Havaalanının Uluslararası kriterde Annex-14 kriterlerine uygun bir havaalanı olması, artık vazgeçilemez bir havaalanı olması yönünde ciddi bir proje çalışması başlattık. Gerek altyapı gerek proje gerekse işlevsel olarak bunlara titizlik gösterdik. Yoğun bir süreçten geçtik. Yeni tahsis alanlarıyla, yeni yollarıyla, yeni binalarıyla komple Kastamonu’ya yakışan bir havaalanı yapma arzusundayız. Bundan sonra ki işte eş zamanlı olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve biz yatırıma devam edeceğiz. Bir aksilik olmadığı takdirde de Sayın Valimizin en büyük projesi olan Kastamonu havaalanı 2011 yılında Kastamonu halkıyla bütünleştireceğiz.
İl Genel Meclisi tarafından kabul edilen İl Özel İdaresi’nin 2010–2014 Stratejik Planında yer alan hedeflerden birisi de “Kastamonu Havaalanının işletmeye açılması ve düzenli uçak seferlerinin yapılmasının sağlanması” olarak belirlenmiştir. Bu planın yürürlüğe girmesiyle İlimizin uzun yıllardır özlemini çektiği hava ulaşımının sağlanabilmesi için işletmeye açılmayı bekleyen Kastamonu Havaalanının açılabilmesi çalışmalarına süratle başlanılmıştır. Bu kadar büyük ve önemli bir projenin hayata geçirilebilmesi için başta Sayın Valimiz Mustafa KARA’nın öncülüğünde topyekün bir irade ortaya konmuş ve Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM Ankara’da ziyaret edilerek Sayın Milletvekillerimiz ile birlikte bir toplantı yapılmıştır. Bu toplantı neticesinde, Kastamonu Havaalanının mümkün olan en kısa zaman zarfında işletmeye açılabilmesi için gereken her şeyin yapılması kararı verilmiştir. Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM’ın talimatları doğrultusunda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (D.H.M.İ.) Genel Müdürlüğünden teknik bir ekip 09–10 Şubat 2010 tarihlerinde İlimize gelerek fiilen çalışmalara başlanılmıştır. D.H.M.İ. heyeti ile birlikte aynı anda İl Özel İdaresi bünyesinde de Genel Sekreter başkanlığında bir çalışma grubu oluşturulmuş ve en önemli projemiz mantığıyla bu ekibimiz de çalışmalara yönelmiştir.
Bilindiği üzere bir havaalanı projesi son derece komplike ve bir çok değişik mühendislik yapısı içeren ve oldukça meşakkatli bir çalışma gerektirmektedir. Bu nedenle oluşturulan çalışma grubumuz içersinde Kurumumuz personeli değişik meslek gruplarından personellerimiz görevlendirilmiştir. Harita Mühendisi, Mimar, İnşaat Mühendisi, Jeoloji Mühendisi, Makine Mühendisi, Elektrik-Elektronik Mühendisi meslek grupları yer almaktadır. Her meslek grubu kendi alanına giren son derece özellikli projeler üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca kendi personellerimizin yanında özel sektör firmalarından da danışmanlık-müşavirlik olarak faydalanılmaktadır.
Şubat ayından bu güne kadar geçen zaman zarfı içersinde oldukça yoğun bir tempoda çalışmalar sürdürülmüş ve önemli mesafeler katedilmiştir. Öncelikle D.H.M.İ. Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler neticesinde, yapılması gereken işler tespit edilmiş, bu işlerin nasıl yapılacağı belirlenmiş ve bu istikamette de görev paylaşımına gidilmiştir. Sonuç olarak bu projenin Kastamonu Valiliği ile D.H.M.İ. Genel Müdürlüğü’nün ortak bir projesi olarak yürütülmesine ve işletmeye açılıncaya kadar yatırımların ortaklaşa gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. Buna göre bu projenin ortak hizmet projesi olarak yapılması İl Genel Meclisi tarafından da karar altına alınmıştır.
Bu güne kadar neler yapılmıştır? Projenin şu andaki durumu nedir? Öncelikle uluslar arası havacılığın anayasası olarak tanımlanan Annex-14 standartlarına uygun hale getirilmesi için gerekli olan arazi şartlarının sağlanması gerekmiştir. Buna göre ihtiyaç duyulan arazi sınırları belirlenmiş ve Kastamonu İl Özel İdaresine havaalanı için toplam (135 hektar) alan tahsis edilmesi sağlanmıştır. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Kastamonu Havaalanı yapımı için tahsis edilen arazilerin tahsis bedeli olarak toplam 788.180,35 TL ödenmiştir. Ayrıca ihtiyaç duyulan dolgu işlerinde kullanılmak üzere açılan malzeme ocakları için de 23.225,90 TL ocak tahsis ücreti ödenmiştir.
Daha sonra proje ve tahsis çalışmalarında gerekli olan tüm arazinin hâlihazır haritaları ve ağaç rölöve planları yaptırılmıştır. Bu esnada bir taraftan da yeni tesis edilecek havaalanı vaziyet planı yapımı çalışmaları sürdürülmüş ve Demiryolları, Limanlar ve Hava meydanları İnşaatı (DLHİ) Genel Müdürlüğü ile D.H.M.İ. Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır. Onaylı vaziyet planına göre tesis edilmesi gereken yeni yapıların etüd ve proje çalışmaları da sürdürülmektedir. Zemin etüdü ve analizleri yaptırılmış ve mühendislik verileri de elde edilmiştir.
Kastamonu Havaalanı Üst Yapı tesisleri uygulama projeleri ve danışmanlık hizmet alımı ihalesi 13 Ekim 2010 tarihinde yapılmış, EEG İnş. Ltd. Şti. uhdesinde kalan işin sözleşmesi 26 Ekim 2010 tarihinde imzalanmış olup firma işe başlatılmıştır. Bu firma tarafından hazırlanan terminal binası, ısı ve güç merkezi binası, kule, otopark ve çevre düzenlemesi, giriş nizamiye binası projelerinin sunumları yapılacaktır.
Kastamonu Havaalanının enerji ihtiyacını karşılamak üzere Kurumumuz personeli ile Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. birlikte bir enerji iletim hattı projesi hazırlanmış ve 19 Ekim 2010 tarihinde yapım ihalesi yapılmıştır
Karayolları Bölge Müdürlüğümüz tarafından Kastamonu-Ankara yolu kavşağı ile Havaalanı girişi arasındaki yol, bölünmüş yol olarak tasarlanmış ve ihalesi yapılmış, ihale sonuçlanmış ve işe başlanılmıştır.
Havaalanı ana girişinden terminal ve otoparka kadar olan 2.3 km. uzunluğundaki yolun uygulama projeleri İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Drenaj kanalları proje çalışmaları da sürdürülmektedir.
Havaalanı pist kenarlarında yapılması gereken toplam 60.000.-m3 kazı çalışmaları tamamlanmıştır.
Ana girişten terminal-otopark bölümüne kadar olan dolgu alanında yapılması gereken 224.000.-m3 dolgunun 180.000.- m3’lük bölümü tamamlanmıştır.
Havaalanında meteorolojik rasatlar amacıyla meteoroloji istasyonu tesis edilmesi çalışmaları da sürdürülmektedir” dedi.
Mimar Özlem ÜN tarafından havaalanın sinevizyon sunumunda ise görülen bir takım eksikliklerin Valimiz ve Genel Sekreterimiz tarafından dile getirilen öneriler doğrultusunda değişikliklerin yapılmasına karar verildi.