Ana Sayfa   
Haberler
Genel Sekreter Başkent'ten Seslendi
13.12.2011
Bu yıl yedincisi düzenlenen Başkent’te Kastamonu Günleri, Atatürk Kültür Merkezinde, 16 Mart 2011 tarihinde TBMM Başkanı Mehmet Ali ŞAHİN’in açılışını yaptığı bir törenle açıldı.

“Hedefimiz Bölgesinin Lideri Dünya Kenti bir Kastamonu’dur”

Bu yıl yedincisi düzenlenen Başkent’te Kastamonu Günleri, Atatürk Kültür Merkezinde, 16 Mart 2011 tarihinde TBMM Başkanı Mehmet Ali ŞAHİN’in açılışını yaptığı bir törenle açıldı.
Başkent halkının büyük ilgi gösterdiği açılış töreninde İnebolu heyemola ekibi, Tosya halk oyunları, Cide sarı yazma folklor ekipleri gösterilerde bulundu.
Fuarın girişinde yöresel tatlarımızın bulunduğu çadırda İlimize has etli ekmek, Tosya pirinci, pastırma, sucuk, çekme helvası, cırık tatlısı, sarımsak, üryani eriği, köy ekmeği, tereyağı, ev usulü makarna, turşu, su böreği, düğün böreği, tarhana, ceviz, pekmez ve ev baklavası sergilenerek katılımcılara tattırıldı.
AKM’nin fuar alanı girişine kadar İstiklal Yolu, Şerife Bacı, Çanakkale Türküsü, 4 mevsim Kastamonu görüntülerinden oluşan fotoğraflar,2 katlı Kastamonu Konağı maketi, su kuyusu, sırtında mermi taşıyan Şerife Bacı ve kağnısı, cephanenin kıyıya çıkartıldığı mermi dolu İnebolu Denk kayığı ve Şapka devrimini simgeleyen Atatürk heykeli sergilendi.
4 gün boyunca devam çeşitli etkinliklerle Kastamonu kültürü başkentte tanıtıldı.
18 Mart 2011 tarihinde saat 15.00’da AKM alt kat salonunda “Eğitim, Sağlık ve Turizmde Gelişen Kastamonu” konulu bir panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşması Kastamonu Valisi Erdoğan BEKTAŞ tarafından gerçekleştirildi. Neredeydik, nereye geldik ve yeni hedeflerin değerlendirildiği. Panelde, Genel Bakışta, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T. Zafer KARAHASAN  eğitimde İl Milli Eğitim Müdürü Nihat TARAKÇI, Sağlıkta İl Sağlık Müdürü Yusuf ÖZTÜRK,  Turizmde İl Kültür Turizm Müdür Ziver KAPLAN, konuşmacı olarak yer aldı.

Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ yaptığı açılış konuşmasında; “Bugün ilginç bir ortamda Kastamonu konuşacağız. Başkanımızın da, yöneticimizin de ifade ettiği gibi ben Kastamonu’ya geleli iki buçuk ay oldu. Anlamaya öğrenmeye, tahlil etmeye bir kısım sonuçlar çıkarmaya çalışıyorum.

Kastamonu gerçekten geç kalmış bir Vilayet. Gerçekten geç kalmış, hem de çok geç kalmış bir vilayet. Ben Kastamonu’nun her yerinde, her köşesinde bunu hissediyorum. Yani Kastamonu hiçbir şekilde bu kadar geç kalmamalıydı. Bunu çözmeyi başarmalıydık.

Yani Kastamonu 1959 yılında uçarken bugün niye uçamıyor. İnebolu Limanı Kurtuluş Savaşında Karadeniz-Ankara bağlantısı yaptı da bugün niye yapamıyor. Kastamonu gerçekten temel alt yapı konusunda çok geç kaldı, Üniversitelerde geç kaldı. Yani Anadolu’nun ilk Lisesi Kastamonu’da ama Anadolu’nun son Üniversitelerinden biride Kastamonu’da

Kastamonu’nun mazereti yok, Kastamonulu’nun da mazereti yok. Diyerek Kastamonu’nun neden bazı konularda bu kadar geç kaldığının kritiğini yaparak bundan sonra geç kalınmayacağının altını çizdi.

Panel eğitimde İl Milli Eğitim Müdürü Nihat TARAKÇI, Sağlıkta İl Sağlık Müdürü Yusuf ÖZTÜRK,  Turizmde İl Kültür Turizm Müdür Ziver KAPLAN’ın sunumlarıyla devam etti. Son olarak Genel Değerlendirme yapmak üzere, İl Özel İdaresi Genel sekreteri T.Zafer KARAHASAN söz aldı.

Genel Sekreter konuşmasına öncelikle çarpıcı bir tespitle başladı.

-Konuşmamın başında sizlere nüfus hareketlerinden söz etmek istiyorum. 1927 yılında Türkiye’nin ilk resmi nüfus sayımına göre toplam nüfus 13.650.000 civarındadır. Kastamonu ne kadardır 335.000.yani toplam nüfusun %2,5 i

Bu gün toplam nüfus 73.723.000 bizim nüfus ne kadar olmuş 361.223 

1927 yılının oranlarını koruyabilseydik şehir merkezi nüfusumuzun 550.000 toplam nüfusumuzun ise 2,5 milyonu geçmesi lazımdı.

En son 2010 yılı Adrese dayalı kayıt sistemi verilerine göre son kırk yıl içinde ilk kez nüfusumuz artmıştır. Bu bir milattır. 2005 yılında çıkan İl Özel İdaresi yasası Kastamonu ili için biçilmiş kaftandır.

Son 5-6 yıllık süreç içinde yapılan yatırımlar neticesinde artık göç vermeyen bir il olduk. Çünkü göç şehirden değil kırsaldan olmaktadır. KÖYDES yatırımları sayesinde

Köylerimiz artık eski köyler değildir. Değişim gerçekleşmiştir, gerçekleşmeye de hızla devam etmektedir.

Şimdi psikolojik bir savaş başlatmamız lazım, topyekün bir hizmet seferberliği ilan edeceğiz. Kastamonulu herkes bu konuda ne yapabiliyorsa yapmalıdır. İlla bir fabrika tesis kurmak değildir örneğin, Komşusunu alıp Kastamonu’ya getirmekte, konu komşuya memleketinin güzelliklerini anlatmakta, yoldaki bir taşı alıp kenara koymakta bir hizmettir.

Bu aynı zamanda bir vatan hizmetidir.

Şerife Bacı kağnısıyla yola çıkarken çocuğuna yazık dediklerinde,

-Evlat bulunur ama vatan bulunmaz demiştir.

Tespitlerimizin bir diğeri Sağlık sektörüdür. Yapılan ve yapılacak olan yatırımlarla Bölgenin sağlık merkezi olmaya en yakın aday Kastamonu’dur.

Eğitim de de öyle bu gün itibari ile 8000 öğrencisi bulunan Üniversitemizin yakın zamanda 20-25.000 öğrenci kapasitesine çıkması yakındır.

Tarihimizle gurur duymalıyız, Bana dedem, babam Nasrullah Kürsüsünde Akif’in vatan sevgisini anlatan konuşmalarını anlattılar onlarla gururlanarak büyüdük. Peki, biz çocuklarımıza ne anlatacağız,

Havaalanını anlatacağız, Duble yolları, Ilgaz Tünelini Üniversitemizi, Hastanelerimizi, Okullarımızı, Milli Parklarımızı, Ilgaz dağımızı anlatacağız. Onlarda babalarımız dedelerimiz bu hizmetleri yapmışlar diye gurur duyacaklar.

Nasıl zamanında dedelerimiz Çanakkale’ye, İstiklal Savaşına gidip vatan hizmetini canı pahasına yaptılarsa bu günde OSB bölgesinde yatırım inşaat ruhsatı alanlar bunu bir vatan hizmeti olarak görüp aynı heyecanı içinde yapmalılar.

81 il içinde İstanbul Türkiye’nin Kültür Başkentiyse ben de diyorum ki Kastamonu’da Anadolu’nun Kültür Başkentidir.

Kastamonu nüfusu için söyleyebileceğim bir başka sonuçta çok önemlidir. Toplam nüfusun %21.84’ü aktif çalışandır yani bu ne demek oluyor. Kastamonu emekli şehri olarak görünüyor.

Şimdiye kadar yaptığımız tespitlerin sonucunda hedeflerimiz nedir?

İlk hedefimiz havaalanıdır. Bir ilde havaalanı olması demek o ilin 2-3 ligden 1.lige çıkması demektir.

İkinci hedefimiz ilimizde mevcut 5.490 olan yatak sayısını hızla artırmaktır.

Bir milyon turist planlıyoruz bu en az 18.000 yatak demektir. Üstelik Golf, Kayak, Atlı turizm, treking, sağlık, inanç turizmi diyoruz bu alanlarda gelenler daha ziyade ekonomik olarak yüksek profile sahip kişiler olacaktır. Bu gelenlere yüksek standartta ulaşım ve konaklama seçeneklerini sunamadığımız takdirde Kastamonu’yu cazibe merkezi yapma imkânını bulamayız.

Kastamonu şu an sıkıştırılmış bir yay gibi, zembereğinden kurtulup bir anda patlama yapacağı gün çok yakındır.

O zaman Sayın valimizin deyimi ile “Zaten gelecekler” biz tüm yatırımcıları konu ile ilgili tüm birimleri şimdiden yerlerini almaya çağırıyoruz.

İl özel İdaresi olarak görev yaptığımız süresince hedefimiz;

“Bölgesinin lideri, Dünya kenti bir Kastamonu ‘dur”

Kastamonu’da olmaktan, Kastamonulu olarak görev yapmaktan gurur duyduğumu söyleyerek katılımcılar ve dinleyicilere, hepinize teşekkür ediyorum dedi.

Konuşmalardan sonra katılımcılara sunulan plaketle tören sona erdi.

Son Eklenen 5 Haber Tüm Haberler
Genel Sekreter İGM’de Asfalt Yatırımlarını Anlattı... 12.01.2017  
İşçilerden Genel Sekretere Teşekkür Plaketi... 10.01.2017  
Kastamonu Başbakanımızı Ağırladı... 28.12.2016  
139 Yıllık Bir Hayal “Ilgaz Tüneli” Açıldı... 28.12.2016  
İlçe Değerlendirme Toplantıları Araç İlçesiyle Tamamlandı... 17.12.2016  
Ana Sayfa
Copyright © 2009 Tüm Hakları Saklıdır. www.kastamonuozelidare.gov.tr